Ο θρύλος

Στο Χιλανδάρι ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Τα χίλια χρόνια ιστορίας του και οι οκτώ αιώνες παραδοσιακής αμπελουργίας, έχουν δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το καλό μοναστηριακό κρασί.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Στο Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας, η μοναχική κοινότητα ζεί περισσότερο από χίλια χρόνια. Οι είκοσι αυτοκρατορικές και αυτοδιοίκητες μονές, από την αρχή τους μέχρι σήμερα, καλλιεργούν τους αμπελώνες και παράγουν κρασί. Οι τρόποι εμπορίας κρασιού ρυθμίστηκαν ήδη από το έτος 970 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή στο Πρώτο Τυπικό του Άθους. Σήμερα το Άγιο Όρος αποτελεί ένα ζωηφόρο θησαυρό του ορθόδοξου πολιτισμού και μοναδική περιοχή για παραγωγή κρασιού με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, που είναι πνευματικό ίδρυμα των Σέρβων ηγεμόνων Σάββα και Συμεών, των πρώτων της δυναστείας των Νεμάνια, οι μοναχοί από τα κτητορικά κτήματα τους, παρασκευάζουν κρασί από το 1198, οπότε και ιδρύθηκε το μοναστήρι. Εκτός από τους αμπελώνες, που ήδη υπάρχουν και τους οποίους διατηρεί ακόμα, η Μονή Χιλανδαρίου ανακαίνισε και τον αμπελώνα στο Πεδίο του Αγίου Σάββα. Αυτός βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη Μονή προς το Βορρά, δίπλα στην ακτή του Αιγαίου, κάτω από τον πύργο του βασιλιά Μιλούτιν, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Σε μία έκταση 170 στρεμμάτων, στο Πεδίο του Αγίου Σάββα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Δίπλα στον αμπελώνα αυτόν, στα κτίρια που βρίσκονται στον αρσανά και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, οργανώθηκε σύγχρονο οινοποιείο.

Τα αγιορείτικα κρασιά του Πεδίου Αγίου Σάββα, παράγονται αποκλειστικά στο Άγιον Όρος, στο οινοποιείο της Μονής Χιλανδαρίου. Είναι μία ευλογία, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μονής Χιλανδαρίου και της αποστολής της, που είναι η πνευματική ζωή και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κρασί αυτό είναι ένας οίνος μοναδικής ποιότητας, που συνεχίζει την παράδοση και την αποστολή του Αγίου Όρους.